Inleiding

 

 

 

 

 

Wat leuk dat jullie terecht zijn gekomen in jullie zoektocht naar gepaste kinderopvang. Op deze website hoop ik jullie de juiste informatie te geven om eventuele vragen die jullie wellicht nog hebben duidelijk te krijgen!

Mijn naam is Ragina de Haan en ben geboren in juli 1974. Ik heb ruim 23 jaar ervaring als kraamverzorgende waarvan ruim 18 jaar op de kraamafdeling van het Deventer ziekenhuis. Daarvoor heb ik nog 5 jaar als kraamverzorgende gewerkt bij het kraamcentrum. Dus werken met kinderen zit me in het bloed. Tijd voor een nieuwe fase…. maar wel de zorg voor kinderen, want wat is er niet mooier dan te werken met kinderen in een huiselijke sfeer!!

 

Ik ben zelf moeder van drie kinderen (geboren 2003,2005 en 2008) en vind het gezellig om met de kinderen bezig te zijn, met ze te spelen en ze te zien opgroeien. Ook voor uw kind wil ik zorgen voor een gezellige tijd, waarin ik het belangrijkste vind dat ze zichzelf kunnen zijn. Heerlijk spelen, maar ook voorbereiden op de basisschool met daarin wat vaste regels horen daar bij,

Sinds eind 2020 en eind 2021 is ons gezin uitbreidt met 2 ontzettend lieve labradoodles.

Storm en Summer zijn broer en zus en hebben dezelfde ouders. Ze hebben een ontzettend lief karakter, zijn leuk en lief  met de kinderen. Ook verharen ze niet , wat ik belangrijk vind. Ze zijn zogenoemde anti allergische honden. Een zeer bewuste keuze van ons dus.

De hondjes zullen nooit alleen met u kind zijn. Ze hebben in de woonkamer ook een eigen plekje, waar ik ze achter kan zetten als ik bijv. een van de opvangkindjes nar bed ga brengen.

Ik merk dat het een mooie aanvulling en zeer leerzaam is om kinderen in aanmerking te laten komen met huisdieren. |Tevens moeten we weer of geen weer lekker naar buiten om de hondjes uit te laten.

De kinderen gaan dan in de zogenoemde 4-limng wagen mee om ook tevens een frisse neus te halen en vit D op te doen.

Tevens hebben we ook buiten dieren. Kippetjes en een vijver die goed en veilig is afgesloten vol met karpers.

Dus kies je voor Only for kids kinderopvang, kies je ook voor "gezonde buiten" opvang.

 

Dagen opvang mogelijkheden;

Mijn werkdagen zijn ;

Maandag, Dinsdag,  donderdag en vrijdag

Tijden 7.00 tot 18.00

Vrijdag max tot 16.00

Maar in overleg is veel mogelijk

 

Woensdag is mijn vrije dag en die wil ik graag gebruiken om ook echt even vrij te zijn.

Liever dus appjes, telefoontjes die kunnen wachten de andere dagen te versturen. Ditzelfde geldt voor de weekenden.

Bij spoed ben ik natuurlijk te bereiken!

 

Dagritme;

Ik werk zoveel mogelijk volgens een vast dagritme. Dit geeft houvast aan de kinderen. Ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Baby’s probeer ik zoveel mogelijk in het ritme van thuis te verzorgen.

 

Kiki beer en VVE programma;                                 

Sinds 2021 werk ik met het programma van Kiki beer. Kiki beer is een beertje die bij ons is komen wonen en een prominente plek in de opvang heeft. Hier zijn verschillende thema’s aan verbonden. De thema’s wisselen ongeveer maandelijks.

Een voorbeeld van een aantal thema’s zijn;

Kiki heeft het koud

De tuin van Kiki

Kiki maakt muziek enz enz.

Ik heb genoeg thema’s om voor voldoende afwisseling te zorgen.

Bij de thema’s zijn ook knutsel activiteiten bedacht, maar ik werk zelf ook wel wat uit passend bij het thema.

 

Vervolgens zit er een kind volgsysteem bij die ik ongeveer 2x per jaar in vul. Waar staat het kind, wat gaat goed, wat valt op. Vooral motorische en spraak taal ontwikkeling komen hier aan bod.

 

Samen met u als ouders, kunnen we dan een plan van aanpak maken.  Niet om problemen te zoeken, maar om vroegtijdig te kunnen kijken op welke manier we u kind kunnen helpen mocht dit nodig zijn.

 

De 4 pedagogische doelen;

 

Emotionele veiligheid.:

Hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich thuis voelt bij mij?

Voor uw kind is het belangrijk dat hij/zij zich op zijn gemak voelt bij mij. Dit bereik ik door goed naar het kind te kijken.

Het ene kind heeft behoefte om eerst de kat uit de boom te kijken, terwijl een ander kind gelijk gaat spelen met de andere kindjes. Alles is goed.

Ik zal zeker in het begin goed bewaken dat hij/zij het naar de zin heeft. Ik zal dan ook veel in de buurt zijn en zorgen voor rust en duidelijkheid scheppen.

Ook de wenperiode af te laten hangen van het kind. Bij het ene kindje gaat dit sneller als bij de ander.

Is een kind verdrietig of stil of juist extreem druk , kijk ik waar dit gedrag vandaan komt en zal ik dit aandacht geven . Maar dit ook bespreken met u als ouder.

Samen hebben we de zorg voor de opvoeding!

 

 

 

 

 

 

Persoonlijke ontwikkeling:

 

Wat heb ik uw kind te bieden als het gaat om zijn/haar ontwikkeling?

 

Elk kind is anders en ook uw kind is uniek. Ik probeer ze uit te dagen en zeker te stimuleren wat ze zelf kunnen of willen proberen , ze ook zelf laten doen. Te denken valt aan kleren en of schoenen aan/uit trekken. Naar het toilet gaan.

 

Ik probeer zeker dat de ontwikkeling van uw kind gestimuleerd wordt door veel bezig te zijn met voorlezen, knutselen, puzzelen en spelen. Ook zal ik zorgen voor voldoende spel materiaal en deze ook na een periode te wisselen, zodat ze weer eens ergens anders mee kunnen spelen en weer andere dingen leren. Met knutselen zal ik in thema ’s werken,  te denken valt aan Moederdag/ Vaderdag/ kerst, Pasen, carnaval enz. Hierbij spelen de thema’s van Kiki beer een grote rol!

Sociale competentie;

 

Samen spelen, hoe houden we het leuk?!

Bij mij thuis zijn  er vaak meerdere kindjes in de leeftijden van 0-4 jaar. Dit is een hele bewuste keuze, zodat elk kind leert om samen te spelen, samen te delen. Hoe kom je voor jezelf op, maar soms ook moet leren wachten omdat ik even met een ander kindje bezig ben.

Ze leren met elkaar te spelen,

Wel zorg ik ervoor dat er ruimte en tijd  is om met eigen leeftijd genootjes te spelen.

Vaak zijn dit de momenten waarop de kleintjes in bed liggen.

 

 

Ik probeer de wat grotere kindjes al wat voor te bereiden op de basisschool door ze te leren dat ze het speelgoed opruimen, waarmee ze gespeeld hebben. Eerst proberen zelf kleine ruzietjes op te lossen. Klein motorisch speelgoed aan te bieden op momenten dat dit kan.

 

 

 

Normen en waarden:

 

Wat ik kinderen mee wil geven in hun persoonlijke leven.

Ik vind het belangrijk dat kinderen respectvol met elkaar omgaan , maar ook met andermans spullen.

Dat betekent dat er bijv. niet op de bank gesprongen wordt, daar kan hij van kapot gaan we gooien niet met speelgoed, daarmee kun je andere spullen kapot maken. We ruimen alles netjes op en gaan hier niet mee gooien. Leren dat de spullen die van mij zijn, ze daar niet aankomen.

Ook vind ik het belangrijk om met zijn allen aan tafel de eet en drink momenten te gaan doen. dit betekent ook dat we zoveel mogelijk wachten op elkaar, ( uitzonderingen daar gelatenJ).

 

Spelen en speelgoed:

Voor elke kind en leeftijd is er hier genoeg te spelen. De woonkamer is ruim en voorzien van een gezellig kinderhoekje. Voor de kleinste kindjes staat er een box, maar die krijgen ook ruimte en gelegenheid om heerlijk over de grond te kruipen en zich te ontwikkelen.

Ik heb een grond box. Deze is voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Als de grotere kindjes even rustig willen spelen, zet ik de grond box er tussen.

Uw kind mag gerust speelgoed van huis mee nemen, maar ik rem dit liever wat af. Want de ervaring is dat de anderen er dan ook mee willen spelen………wat niet erg hoeft te zijn, maar wel eens lastig. Als ze wat mee willen nemen, is het dus wel zo dat andere er ook mee mogen spelen.

Een knuffel om mee naar bed te nemen is tuurlijk welkom. Deze blijft dan in de tas, totdat jullie kind naar bed gebracht wordt.

 

Buiten spelen:

Mijn huis is voorzien van een grote ruime tuin die volkomen afgesloten is met een hek aangezien wij aan een vrij drukke straat wonen. De schutting deur zit altijd op slot en elk kind kan dan naar hartenlust veilig spelen.

We hebben een trampoline een zandbak, een buitenkeukentje, een speelhuisje voor de wat grotere kindjes. En natuurlijk de driewielers loopfietsjes e.d niet te vergeten.

 

Ik vind het belangrijk om zeker elke dag naar buiten te gaan en als het weer het toelaat zullen we de drink en eetmomenten ook gezellig buiten doen.

 

Maar het kan ook zijn, dat ik de 4-ling wagen pak en even naar de dierenweide wandel of de speeltuin.

In de zomer is de tuin voorzien van verschillende schaduw plekken en zal ik er op toezien dat de kinderen niet teveel in de zon spelen, en ze goed en regelmatig insmeren met zonnebrand.

 

De kids zullen dan ook niet geheel schoon zijn, wanneer u ze ophaalt.

Maar dan weet u wel dat ze heerlijk buiten hebben gebanjerd.

De kinderen spelen altijd onder toezicht buiten. Mocht ik even naar binnen toe moeten heb ik genoeg ramen + camera systeem om ze goed in de gaten te houden.

 

Eet en drink momenten:

We proberen zoveel mogelijk op vaste momenten te eten en drinken en dit gezellig met zijn allen aan tafel te doen. kinderen mogen zelf hun beleg kiezen waarbij het gezonde beleg voorop staat.

Ik smeer zelf de boterhammen en probeer zoveel mogelijk de zelfredzaamheid te stimuleren, door ze te laten wennen aan het eten met een vorkje.

Indien het weer het toelaat eten we vaak buiten.

De kleintjes gaan zoveel mogelijk in het dagritme van thuis door.

We wachten zoveel mogelijk totdat iedereen klaar is met het eten.

Als uw kind een speciaal dieet heeft, moet u de voeding zelf meebrengen. Ik zal er dan zorg voor dragen dat uw kind zich aan het dieet kan houden. Wilt u niet dat uw kind bepaalde dingen eet, laat het mij dan vooral weten, zodat ik er rekening mee kan houden.

 

Slapen:

De zolderverdieping fungeert als rustige slaapplek voor de kleintjes. Hier staan 4 ledikantjes.

Elk kind heeft zijn eigen beddengoed. Ik gebruik geen dekbedjes, maar slaapzakken, lakentjes en in de winter evt. een dekentje.

De zolder is voorzien van een camera systeem, zodat ik beneden de kindjes goed kan in de gaten kan houden. Ook heb ik een babyfoon.

De zolder is een rustige slaapplek, kindjes kunnen heerlijk rustig slapen en de kindjes beneden kunnen doorgaan met spelen zonder dat ze rekening moeten houden met de kleintjes die moeten slapen.

Het slapen zal zoveel mogelijk gebeuren volgens het ritme wat ze thuis ook hebben.

Ik leg ze volgens de richtlijnen in bed. Dit betekent op de rug en maak het bedje kort op.

Ligt uw kind liever op de buik te slapen, overleg dit dan met mij. Hiervoor vullen we dan een formulier in die ik bij mijn administratie houdt.

 

 

Risico-inventarisatie:

Het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben zal jaarlijks een risico- inventarisatie bij mij uitvoeren. Hierdoor mag u er zeker van zijn dat uw kind in een veilige en gezonde omgeving wordt opgevangen.

Hierbij houd ik me ook aan de regels wat betreft de hoeveelheid kinderen die ik mag opvangen.

 

Dit is voor mijn situatie 5 kinderen per dag.

De gastouderbureaus waarmee ik samenwerk en een goed contact onderhoud zijn;

Gastouderbureau FIJN ( 055 7030030)

Gastouderbureau Bij de Hand ( 0578-611555

 

Kinderopvang toeslag;

Voor als nog is het zo dat wanneer u uw kind naar de opvang brengt, u recht heeft op kinderopvangtoeslag. Dit is te regelen via de belastingdienst.

Doordat ik aangesloten ben bij een gastouderbureau betaald u ook bureau kosten.

Hoeveel dit is, is afhankelijk van verschillende zaken, zoals hoeveel kinderen er gebruik maken van de opvang, hoeveel uren u afneemt.

U kunt het gastouderbureau benaderen om een prijsopgave te laten maken en betreffende info over u KOT.

 

Ziekte en vakanties;

Wanneer u kind ziek is,  en niet naar de opvang kan komen, geeft u dit zo spoedig mogelijk door. De uren worden dan wel doorberekend , dit staat contractueel ook vast. Dit komt omdat jullie een plek gereserveerd hebben die niet opvulbaar is.

Mocht ik ziek worden, is dit niet het geval. Ik schrijf dan geen uren.

Heeft u geen achterban en ik word ziek, kunt u contact opnemen met desbetreffend gastouderbureau voor noodopvang.

 

Mijn vakanties geef ik zo snel mogelijk door. Ik probeer in oktober/ november de lijst voor het dan komende jaar klaar te hebben met mijn vakanties/ vrije dagen.

Ik heb ruime vakanties. Dit komt dat ik nog vrijwilligerswerk doe bij PAX Kinderhulp.

Pax kinderhulp is een instantie die Berlijnse kinderen die veelal in kindertehuizen  of in slechte thuis situaties leven een fijne vakantie in Nederland aan te bieden.

Ik als vrijwilliger ga vaak mee om de kinderen vanuit Berlijn op te halen en/of weg te brengen.

Ook hier geldt, heeft u problemen om de opvang rond te krijgen in mijn vakanties, u het gastouderbureau kunt benaderen voor noodopvang.

 

Jullie vakanties hoor ik ook graag ruim van te voren. Dit om evt. in de vakantie/ zomer periode noodopvang aan andere kinderen te bieden.

Ik geef in het voorjaar een lijst mee waarop u kan aangeven wanneer u zomervakantie gaat nemen.

Gaat u buiten  het seizoen om een keer een weekje ertussen uit laat me dit dan minimaal 1 maand van te voren weten, zodat ik hier ook rekening mee kan houden.

Ik schrijf anders de gemiste uren door.

 

Uurtarief;

Op dit moment is mijn uurtarief €6,25 in het uur per kind.

In navolging op de kinderopvang toeslag verhoging, boekhoudkosten e.d mag ik zelfstandig omhoog gaan.

Ik zit gemiddeld op hetzelfde uurtarief als gastouders in de omgeving.

 

In de praktijk betekend dit dat ik 1x per jaar ongeveer iets zal verhogen. Dat gaat niet met euro”s, maar eerder met €0,25 cent J

 

Foto’s voor website en social media;

Ik heb een website genaamd kinderopvangonlyforkids.nl en ben actief op facebook en Instagram. Hierop plaatst ik wel eens berichtjes en/of foto’s. Heeft u hier bezwaar tegen laat het me weten, dan houd ik daar rekening mee.

 

Erkend leerbedrijf:

Sinds 2021 ben ik een erkend leerbedrijf voor studenten MBO veelal niveau 2.

Niveau 2 heeft veel begeleiding nodig. Ik heb dan ook niet de keuze gemaakt , omdat het handig is extra handjes, maar meer omdat ik dit vak op een duidelijke juiste manier onder de aandacht wil brengen onder studenten. Ook vind ik het een uitdaging om studenten te begeleiden hierin.

 

Het kost energie en tijd om ze dingen te leren en uit te leggen. Maar door investeren nu, gaat het prachtige unieke vak van gastouder niet verloren!

 

 Wat moet u meenemen:

Het eerste jaar;          

Luiers

Slaapzak

Evt. knuffel

Flesvoeding / afgekolfde borstvoeding

Flesje/ evt. eigen beker

Extra setje kleren

Overdracht boekje

Fruithap

 

Wanneer ze met de pot mee kunnen eten en niet aan een dieet vast zitten, krijgen ze in de opvang, fruit, brood, en natuurlijk drinken aangeboden.

 

Huisregels:

Om prettig met elkaar om te gaan,  hebben wij in ons huis een paar afspraken, waar we u vragen rekening mee te houden:

 

*             U mag altijd via de achterdeur komen, de voordeur wordt praktisch nooit gebruikt, maar     sluit wel altijd de schuttingdeur aangezien wij aan een drukke weg wonen.

 

*             de kinderen mogen niet op de bank springen, daarvoor is de trampoline.

 

*             Graag laten weten wanneer u verlaat bent of wanneer u uw kind niet komt brengen.                Afspraken hierover staan in het contract.

 

Communicatie:

Als u een opmerking heeft, ook al vindt u het moeilijk om te zeggen: zeg het toch. Samen willen we er voor zorgen dat uw kind het fijn heeft bij mij als gastouder. En ik stel uw opmerkingen positief of negatief op prijs.

Ik maak hier ten aller tijde ruimte voor!

 

 

 

Heeft u na het lezen van al deze info nog vragen en of onduidelijkheden laat het me weten.

En kiest u voor opvang Only for kids maken we er een gezellige, leerzame doldwaze tijd van!