Inleiding

 

 

 

 

 

Mijn naam is Ragina de Haan en ben geboren in juli 1974. Ik heb ruim 23 jaar ervaring als kraamverzorgende waarvan ruim 18 jaar op de kraamafdeling van het Deventer ziekenhuis. Daarvoor bij het kraamcentrum. Dus werken met kinderen zit me in het bloed. Tijd voor een nieuwe fase…. maar wel de zorg voor kinderen, want wat is er niet mooier dan te werken met kinderen in een huiselijke sfeer!!

 

Ik ben zelf moeder van drie kinderen (geboren 2003,2005 en 2008) en vind het gezellig om met de kinderen bezig te zijn, met ze te spelen en ze te zien opgroeien. Ook voor uw kind wil ik zorgen voor een gezellige tijd, waarin ik het belangrijkste vind dat ze zichzelf kunnen zijn. Heerlijk spelen, maar ook voorbereiden op de basisschool met daarin wat vaste regels horen daar bij,

 

Want dat is mijn motto; iedereen mag zichzelf zijn.

 

Ik streef naar een open communicatie, waarin we alles tegen elkaar kunnen zeggen.

 

 

 

Eind 2016 heb ik besloten om het roer om te gooien en voor mijzelf te beginnen als gastouder, met het idee dat de eerste opvang na de zomer van 2017 zou beginnen. Maar het ging vlotter als gedacht en in februari 2017 had ik de eerste aanmeldingen al binnen.

 

 

 

Emotionele veiligheid.:

 

hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich thuis voelt bij mij?

 

Voor uw kind is het belangrijk dat hij/zij zich op zijn gemak voelt bij mij. Dit bereik ik door goed naar het kind te kijken.

 

Het ene kind heeft behoefte om eerst de kat uit de boom te kijken, terwijl een ander kind gelijk gaat spelen met de andere kindjes. Alles is goed.

 

Ik zal zeker in het begin goed bewaken dat hij/zij het naar de zin heeft. Ik zal dan ook veel in de buurt zijn en zorgen voor rust en duidelijkheid scheppen.

 

Ook de wenperiode af te laten hangen van het kind. Bij het ene kindje gaat dit sneller als bij de ander.

 

 

 

Persoonlijke ontwikkeling:

 

Wat heb ik uw kind te bieden als het gaat om zijn/haar ontwikkeling?

 

Elk kind is anders en ook uw kind is uniek. Ik probeer ze uit te dagen en zeker te stimuleren wat ze zelf kunnen of willen proberen , ze ook zelf laten doen. Te denken valt aan kleren en of schoenen aan/uit trekken. Naar het toilet gaan.

 

Ik probeer zeker dat de ontwikkeling van uw kind gestimuleerd wordt door veel bezig te zijn met voorlezen, knutselen, puzzelen en spelen. Ook zal ik zorgen voor voldoende spel materiaal en deze ook na een periode te wisselen, zodat ze weer eens ergens anders mee kunnen spelen en weer andere dingen leren. Met knutselen zal ik in thema ’s werken,  te denken valt aan Moederdag/ Vaderdag/ kerst, Pasen, carnaval enz.

 

 

 

Sociale competentie;

 

bij mij thuis zijn meerdere kinderen waarmee het spelen leuk is!

 

Bij mij thuis zijn  er vaak meerdere kindjes en in de leeftijden van 0-4 jaar. Dit is een hele bewuste keuze, zodat elk kind leert om samen te spelen, samen te delen. Hoe kom je voor jezelf op, maar soms ook moet leren wachten omdat ik even met een ander kindje bezig ben.

 

 

 

Wel zorg ik ervoor dat er ruimte en tijd  is om met eigen leeftijd genootjes te spelen.

 

Vaak zijn dit de momenten waarop de kleintjes in bed liggen.

 

 

 

Ik probeer de wat grotere kindjes al wat voor te bereiden op de basisschool door ze te leren dat ze het speelgoed opruimen, waarmee ze gespeeld hebben. Eerst proberen zelf kleine ruzietjes op te lossen.

 

 

 

 

 

Normen en waarden:

 

 

 

Wat ik kinderen mee wil geven in hun persoonlijke leven.

 

Ik vind het belangrijk dat kinderen respectvol met elkaar omgaan , maar ook met andermans spullen.

 

Dat betekent dat er bijv. niet op de bank gesprongen wordt, daar kan hij van kapot gaan we gooien niet met speelgoed, daarmee kun je andere spullen kapot maken. We ruimen alles netjes op en gaan hier niet mee gooien. Leren dat de spullen die van mij zijn, ze daar niet aankomen.

 

Ook vind ik het belangrijk om met zijn allen aan tafel de eet en drink momenten te gaan doen. dit betekent ook dat we zoveel mogelijk wachten op elkaar, ( uitzonderingen daar gelatenJ).

 

 

 

Spelen en speelgoed:

 

Voor elke kind en leeftijd is er hier genoeg te spelen. De woonkamer is ruim en voorzien van een gezellig kinderhoekje. Voor de kleinste kindjes staat er een box, maar die krijgen ook ruimte en gelegenheid om heerlijk over de grond te kruipen en zich te ontwikkelen.

 

Ik heb een grond box. Deze is voor verschillende doeleinden te gebruiken.

 

Als de grotere kindjes even rustig willen spelen, zet ik de grond box er tussen.

 

Ik heb een grote kast in de kamer staan, met nog speelgoed. Hier mogen ze best mee spelen, maar ik zorg er  wel voor dat niet alles uit de kast getrokken wordt.

 

Uw kind mag gerust speelgoed van huis mee nemen, maar ik rem dit liever wat af. Want de ervaring is dat de anderen er dan ook mee willen spelen………

 

 

 

Buiten spelen:

 

Mijn huis is voorzien van een grote ruime tuin die volkomen afgesloten is met een hek aangezien wij aan een vrij drukke straat wonen. De schutting deur zit altijd op slot en elk kind kan dan naar hartenlust veilig spelen.

 

We hebben een ingegraven trampoline een zandbak, een boomhut voor de wat grotere kindjes. En natuurlijk de driewielers loopfietsjes e.d niet te vergeten.

 

Ik vind het belangrijk om zeker elke dag naar buiten te gaan en als het weer het toelaat zullen we de drink en eetmomenten ook gezellig buiten doen.

 

Maar het kan ook zijn, dat ik de bakfiets pak en even naar de dierenweide fiets of de speeltuin of kinderboerderij.

 

In de zomer is de tuin voorzien van verschillende schaduw plekken en zal ik er op toezien dat de kinderen niet teveel in de zon spelen, en ze goed en regelmatig insmeren met zonnebrand.

 

De kids zullen dan ook niet geheel schoon zijn, wanneer u ze ophaalt.

 

Maar dan weet u wel dat ze heerlijk buiten hebben gebanjerd.

 

De kinderen spelen altijd onder toezicht buiten. Mocht ik even naar binnen toe moeten heb ik genoeg ramen om ze goed in de gaten te houden.

 

 

 

Eet en drink momenten:

 

We proberen zoveel mogelijk op vaste momenten te eten en drinken en dit gezellig met zijn allen aan tafel te doen. kinderen mogen zelf hun beleg kiezen waarbij het gezonde beleg voorop staat.

 

Ik smeer zelf de boterhammen en probeer zoveel mogelijk de zelfredzaamheid te stimuleren.

 

Indien het weer het toelaat eten we vaak buiten.

 

De kleintjes gaan zoveel mogelijk in het dagritme van thuis door.

 

We wachten zoveel mogelijk totdat iedereen klaar is met het eten.

 

Als uw kind een speciaal dieet heeft, moet u de voeding zelf meebrengen. Ik zal er dan zorg voor dragen dat uw kind zich aan het dieet kan houden. Wilt u niet dat uw kind bepaalde dingen eet, laat het mij dan vooral weten, zodat ik er rekening mee kan houden.

 

 

 

Slapen:

 

De zolderverdieping fungeert als rustige slaapplek voor de kleintjes. Hier staan 3 ledikantjes.

 

Elk kind heeft zijn eigen beddengoed. Ik gebruik geen dekbedjes, maar slaapzakken, lakentjes en in de winter evt. een dekentje.

 

De zolder is voorzien van een camera systeem, zodat ik beneden de kindjes goed kan in de gaten kan houden. Ook heb ik een babyfoon.

 

De zolder is een rustige slaapplek, kindjes kunnen heerlijk rustig slapen en de kindjes beneden kunnen doorgaan met spelen zonder dat ze rekening moeten houden met de kleintjes die moeten slapen.

 

Het slapen zal zoveel mogelijk gebeuren volgens het ritme wat ze thuis ook hebben.

 

Ik leg ze volgens de richtlijnen in bed. Dit betekent op de rug en maak het bedje kort op.

 

Ligt uw kind liever op de buik te slapen, overleg dit dan met mij.

 

 

 

 

 

Risico-inventarisatie:

 

Het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben zal jaarlijks een risico- inventarisatie bij mij uitvoeren. Hierdoor mag u er zeker van zijn dat uw kind in een veilige en gezonde omgeving wordt opgevangen.

 

Hierbij houd ik me ook aan de regels wat betreft de hoeveelheid kinderen die ik mag opvangen.

 

Dit is voor mijn situatie 5 kinderen per dag, waarvan er 2 kinderen opgevangen mogen worden onder het jaar.

 

Dit houd ik goed bij in de agenda met daarbij de leeftijden van alle kinderen.

 

 

 

Wat moet u meenemen:

 

 

 

Luiers

 

Slaapzak

 

Evt. knuffel

 

Flesvoeding / afgekolfde borstvoeding

 

Flesje/ evt. eigen beker

 

Extra setje kleren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huisregels:

 

Om prettig met elkaar om te gaan hebben wij in ons huis een paar afspraken, waar we u vragen rekening mee te houden:

 

 

 

*          U mag altijd via de achterdeur komen, de voordeur wordt praktisch nooit gebruikt, maar sluit wel altijd de schuttingdeur aangezien wij aan een drukke weg wonen.

 

 

 

*          de kinderen mogen niet op de bank springen, daarvoor is de trampoline.

 

 

 

*          Graag laten weten wanneer u verlaat bent of wanneer u uw kind niet komt brengen.   Afspraken hierover staan in het contract.

 

 

 

 

 

 

 

Klachten:

 

Als u een opmerking heeft, ook al vindt u het moeilijk om te zeggen: zeg het toch. Samen willen we er voor zorgen dat uw kind het fijn heeft bij mij als gastouder. En ik stel uw opmerkingen positief of negatief op prijs.